Yatırım 2 : Risk Yönetimi

Bir önceki yazımda risk toleransınızı belirlemenin öneminden bahsetmiştim. Bu yazımda da risk yönetiminden bahsetmek istiyorum. 
Az yada çok her riskin yönetilmeye ihtiyacı vardır. Aksi takdirde sürekli değişen risk faktörleri sizin riskiniz konusunda algınızı yanıltabilir.

Yatırım stratejimizin en önemli mottosu "riski kontrol" etme olmalı. Peki Nasıl?
  1. Çeşitlendirme: Riski yönetmenin en iyi yolu yatırımlarınızı çeşitlendirmek. Yani tek bir yatırım aracına bütün paranızı yatırmamak. Hangi yatırım aracı olursa olsun bütün parayı bir yere yatırmak sizi bir zamanda illa riske atacaktır. Risk toleransınıza göre çeşitli yatırım araçları arasında bir dağılım yapmanızı öneririm. Eğer yaşınız genç ve risk almayı seviyorsanız hisse senedi yatırımı ağırlığı oluşturabilir. Tabi bunun oranı yine sizin risk toleransınıza bağlı! Öte yandan çeşitlendirmeyi sadece enstrümanlar bağlamında anlamamanızı tavsiye ederim. Yani mesele sadece %10 bono, %25 mevduat, %15 hisse senedi, vs... meselesi değil. Atıyorum paranızın %40'ı ile hisse senedi yatırımı yapacaksanız onu da tek bir hisse veya sektöre yapmamanız. Eğer teknoloji hissesi aldıysanız diğer kısmıyla da sanayi hissesi veya banka hissesi almanız gibi, çünkü sektörel riskler de çeşitlidir. Sanıyorum çeşitlendirme için bu kadar yeterli. 
  2. Sürekli Yatırım: Risk yönetiminde benim en çok inandığım ise sürekli yatırımdır. Sürekli yatırım derken deli gibi sürekli alın satın demek istemiyorum :) Özellikle borsa yatırımcısı iseniz sürekli yatırım muhteşem bir risk yönetim yöntemidir diyebilirim ve fiyat ve hareket bilgisi kısıtlı yatırımcı için kesinlikle tek önerimdir diyebilirim. Sürekli yatırım nedir peki? Her ay belli bir miktarda sabit tutar üzerinden alım yapmak olarak açıklayabilirim. Mesela her ay 300 Tl'lik "A" hissesinden fiyatına bakmasızın alım yapmaktır. Burada önemli fiyatın ne olduğuna bakmadan sabit 300 Tl ile yatırım yapmaktır. "A" hissesinin fiyatı bir 15 olabilir diğer ay 20 belki de 30 ancak sonunda kazanan siz olacaksınız. Bu durumu en güzel bir tablo ile açıklayabilirim sanırım : 
    Ay
    Yatırım
    Hisse Fiyatı
    Alınan Lot
    1.     Ay
    30
    30
    1
    2.     Ay
    30
    15
    2
    3.     Ay
    30
    10
    3
    4.     Ay
    30
    30
    1
    5.     Ay
    30
    15
    2
    6.     AY
    30
    30
    1
    Ortalama Hisse Senedi Fiyatı (30+15+10+30+15+30)/ 6 aya bölersek = 21,66 Tl (6 ayın ortalama fiyatı diyebiliriz basitçe)                                                                                                  Ortalama Hisse Senedi Maliyeti 180/ 10= 18 Tl                                                                           *Örneklememden de görülebileceği gibi 6 ay boyunca 30 Tl lik alım yaparsak dalgalanmanın ne şekilde olduğu önemli olmadan ortalamadan daha iyi bir fiyat yakalamış oluyoruz. Sürekli Yatırımda en önemli husus ise doğru hisse senedini seçmektir.
  3. Yıllara Sari Yatırım: Risk Yönetiminde riski en aza indirmek için benim son tavsiyem ise uzun vadeli yatırım. 10 yıllık, 20 yıllık veya daha uzun süreli yatırım gayeleri belirleyin kendinize ve ona ulaşmak için sürekli yatırımınız yıllara yayarak yapın. Uzun vadede çoğu risk kendine götürür çünkü. İlla düşüşler çıkışlar olur ama siz düşüşte de pozisyonlarınız arttırarak uzun vadede daha kazançlı çıkabilirsiniz.
Bilgi Baloncuğum:)
10 yıllık yatırımların getirileri olarak sürekli yatırım hakkında fikir vermek isterim.


Bu blogda paylaşılan hiç bir fikir yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar