Yatırım 5.2: Son Beş Yılda Kazandıran İlk Beş Hisse (2 SASA)

Son beş yılda (04.2014-04.2019) her sene kazandıran ve toplamda beş yıl sonunda en çok kazandırmış olan ilk beş hisseyi SODA ile incelemeye başlamıştık. İkinci sıradaki hissemiz SASA.

2. SASA

SASA, Polyester Elyaf, Filament ve Polimer sektörlerinde Türkiye’nin bu alandaki üretim kapasitesinin önemli bir kısmını teşkil etmektedir. SASA Elyaf bölümü, farklı segmentlerdeki ürünleri ile Tekstil, Teknik Tekstil, Konfor ve Dolgu Elyaf Sektörü olmak üzere 3 farklı sektöre üretim yaparken; Sasa Filament bölümü yine tekstil başta olmak üzere halı ve otomotiv sektörlerine poy ve tekstüre iplikler üretmektedir. SASA Özel Polimerler ve Kimyasallar bölümü ise Tekstil, Film ve Ambalaj Sektörü, Endüstriyel Sektörler, Mühendislik Polimerleri ve Plastik Sektörü için üretim yapmaktadır.
SASA listemizde ikinci sırayı alıyor. Yıllarca Sabancı ailesinin elinde sürünen hisse 2015 yılında Erdemoğlu ailesinin eline geçtikten sonra resmen şaha kalktı. Yeni sahibinin elinde resmen at sahibine göre kişneri görmüş olduk. El değiştirmeden sonrada SASA Türk yatırımcılar için özellikle de aldığı büyük yatırım teşvikleri sonrası vazgeçilmez oldu. Bakalım peki rakamlara:


SASA 25/4/2014 tarihinde 0,41 Tl olan hisse 25/4/2019'a geldiğimizde 8,20'li rakamlarda. Beş yıllık hisse performansına baktığımızda; 2014 yılı getirisi %121,59, 2015 yılı getirisi %6,67, 2016 yılı getirisi %126,34, 2017 yılı getirisi %393,88, 2018 yılı getirisi ise %4,54 olarak gerçekleşmiştir. 5 yıllık toplam kazanç %1.885, beş yıllık ortalama kazanç ise %44,94 olarak çıkıyor. Kümülatif kazançta inanılmaz bir rakam 19 kata yakın bir artış. Peki niye SODA ilk sırada SASA değil diyebilirsiniz, sıralamayı ortalama yıllık kazanca göre belirledim o nedenle.


Çok kazandıran şirketlerin benzer yönlerinin olduğunu belirtmiştim SODA yazımda. SODA gibi SASA'da da net kar marjının diğer borsa şirketlerine göre %25 gibi iyi bir seviyede olduğunu görmekteyiz. 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 dönemi SASA Elyaf, İplik ve Poy ürünlerinin satışının yaklaşık % 15’lik kısmını dış piyasaya yapılan satışlar oluştururken; % 85’lik kısmını iç piyasaya yapılan satışlar oluşturur. SPC bazında satışların yaklaşık % 31’lik kısmını iç piyasaya yapılan satışlar oluştururken; % 69’luk kısmını dış piyasaya yapılan satışlar oluşturur. Yurtdışı satışı az gibi gözükse de satmış olduğu ürünlerin fiyatları dolara duyarlı ürünler ve fiyatları dolarla belirlenen ürünler. 

SASA, 2018 yılında cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 32 artırarak 2.179 milyon TL’ye çıkarırken  323 milyon TL olan FAVÖK rakamını yüzde 74 artırarak 563 milyon TL’ye yükseltti. 2018 yılında net karını 597 milyon TL’ye taşıyarak bir önceki yıla göre yüzde 293 artırmayı başardı.

SASA, faaliyet raporlarında yıllık üretim kapasitesini iki katına çıkaracak olan 350 bin ton/yıl yeni elyaf tesisleri artırımını tamamlamış olup bu yıl Mayıs ayında devreye alarak ilave yıllık 500 milyon Usd ciro elde edecektir denmektedir. Bu tesisin 2019 yılına ciro katkısı 250 milyon Usd civarında olacağı tahmin edilmektedir.

SASA'nın sermaye arttımı ve temettü tablosu:

Şirket 2015 yılından beri güçlendikçe hissedarlarına temettü dağıtmaya gayret gösterdiğini görmekteyiz, ayrıca bedelsiz sermaye arttırımı ile de şirketin sermaye yapısına güçlendirmeye de çalışmaktadır.

Son olarak da şirketin yabancı oranlarını paylaşmak isterim:


Burada ilgimi çeken yabancı payı çok düşük seviyelerde bunu da diğer şirketlerdeki yabancı oranı düşüşüyle açıklayamamakla birlikte pek yabancı ilgisinin şirkete yönelmemiş olmasını garipsemekteyim.



Zorunlu uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir

Yorumlar