Yatırım 5.1: Son Beş Yılda Kazandıran İlk Beş Hisse (1 SODA)

Son beş yılda (04.2014-04.2019) her sene kazandıran ve toplamda beş yıl sonunda en çok kazandırmış olan ilk beş hisseyi bugün incelemek istiyorum. Borsada her zaman geriye dönük bakış hisse seçiminde doğru karar vermenize tek başına yeterli değildir. Ancak bir hisseye yatırım yaparken en azından üç yıllık geçmişi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Aşağıda benim sıraladığım gibi bir liste sürekli ve toplamda kazandıran hisseler zaten güçlü şirketler olur. Aynı zamanda bu hisselerin gelir yaratma ve yeni projeler anlamında çok büyük benzerlikleri vardır. Hadi başlayalım...

1. SODA

Listenin başında SODA'nın olması aslında çokta şaşırtıcı değil. Son beş yıldır uzun zamandır yaptığı inovatif yatırımların meyvelerini döviz bazlı geliriyle toplamasıyla öne çıktı. İşbankası grubunun yönetim anlayışı, sürekli temettü ve bedelsiz verimi hisseyi yatırımcılar arasında tercih edilir kıldı. Bakalım rakamlara:

SODA hisse senedine baktığımızda; 2014 yılı getirisi %86,44, 2015 yılı getirisi %32,28, 2016 yılı getirisi %53,33, 2017 yılı getirisi %19,34, 2018 yılı getirisi ise %64,11 olarak gerçekleşmiştir. 5 yıllık toplam kazanç %533,68, beş yıllık ortalama kazanç ise %45 olarak çıkıyor. Bu oranlar bizim borsamız için çok güzel rakamlar elbette bu da ortalama kazanç oranında SODA'yı birinci yapıyor.

25/4/2014 tarihinde 1.18 Tl olan hisse 25/4/2019 a geldiğimizde 7.4'lı fiyatlarda. Bunda döviz üstünden ürün satışının net kar marjını yüksek tutması dolayısıyla sürekli bir gelir büyümesi kaydedilmesinin çok büyük etkisi var. Örnek olarak 2018 yılı gelir tablosuna bakalım:
Faaliyet marjının %26 gibi bir oranda olması ürettiği üründen kar marjının yüksek olduğunu göstermektedir. Net kar marjının daha da yüksek çıkması ise kasada bulunan dövizlerden ayrıca faiz ve kur kazancı elde etmesinden kaynaklanmaktadır. Şirketin kuvvetli bir nakit yaratma gücü olduğu söylenebilir. 
SODA’nın konsolide satışlarının % 85'i (USD:% 47, EUR:% 38) yabancı para cinsinden oluşurken, satılan malların maliyetinin ise % 63'ü yabancı para cinsinden, dolayısıyla TL'nin zayıflığı şirket için faaliyet kaldıraç etkisi yaratıyor. Ek olarak SODA bilançosunda 1,5 milyar TL uzun döviz pozisyonu taşıyor, döviz sepetinin TL karşısında %10 değer kazancı SODA’nın net karına 147 mn TL pozitif katkı yapıyor (kaynak işyatırım). 
Son olarak da şirketin yabancı oranlarını paylaşmak isterim:
SODA Yabancı Oranları

29 Nisan 2019 SODA 2019 İlk Çeyrek Bilançosu Ek Notu:



Satış gelirleri %35 yükseliş gösterdi – Şirketin 1Ç19’da konsolide satış gelirleri, yıllık bazda %35 yükselerek 948 mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde yurt içi soda satış hacmi yatay seyrederken, ihracat hacminde %11 gerileme gerçekleşmiş, toplamda ise hacim yıllık bazda %8 düşüş kaydetmiştir. Soda külü fiyatları ise dolar bazında %4 yükseliş kaydetmiştir. Krom kimyasalları tarafında ise satış hacmi yıllık %17 gerilerken, fiyatlarda dolar bazında %1 artış gözlenmiştir. Şirketin elektrik satış hacmi ise yıllık bazda %9 yükseliş göstermiştir. Cam elyaf segmentinden ise bu çeyrekte 33 mn TL gelir yaratılmıştır. 1Ç19’da yabancı para bazlı gelirler konsolide gelirlerin %89’u seviyesinde gerçekleşirken, maliyetlerin ise %54’ü yabancı para bazında gerçekleşmiştir.

FAVÖK yıllık bazda %8 artışla beklentilere paralel gerçekleşti. Soda Sanayi yılın ilk çeyreğini 200 mn TL FAVÖK ile tamamlarken, şirketin FAVÖK’ü yıllık bazda %8 artış göstermiş. Artan doğalgaz maliyetlerinin yansıması olarak FAVÖK marjlarında 1Ç19’da yıllık bazda 5 puanlık düşüş gözlenirken, FAVÖK marjı 1Ç18’deki %26,4 seviyesinden 1Ç19’da %21,1 seviyesine gerilemiştir.

Operasyonel olmayan gelirler net karı destekledi – Yılın ilk çeyreğinde şirketin net karı 285 mn TL’ye yükselirken, net karda yıllık bazda %19 artış gözlendi. 

İkinci Hisse SASA.

Zorunlu uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir

Yorumlar